Meno di 31

MAP auditorium

Architecture & Fotomuzeum

Museum of Ethnography

400sqm library

Children's pavilion

All eyes on Ås

at OMA

2 entities, 2 landscapes

The wood in the middle

A scale to the sky

Living the fence

Aquatic courtyard

Rome, search for habitat

Urban yurts

Rome & housing demand

S. Francesco belvedere

Potato.radish.salad.mustard.onion

Menabò

previous/ next
Aquatic courtyard (Kuta beach, Bali)

July ‘10
International Competition “Bali 2010. Marine research centre in Indonesia”

*3rd Prize
client: Arquitectum
program: Marine research centre
www.arquitectum.com

< > next project
"Looking at the ruins of Pollio Felice’s Villa, a former Roman nympheum, known as Diana’s Baths, where just beyond the landings, terraces, and reservoirs there is a natural swimming pool which can be accessed from the sea through a natural archway, we imagine the ring shape linking the beach to the sea, letting possible any type of approach to the building. The deck, becoming a multitasking terrace, is not a boundary but a living thickness, support for several uses. Building’s location enhances the will to connect land’s system to water’s one into a new balance that defines an inner space protected by wave’s swell , in turn protecting the beach from water’s forces. The result is a concave space totally open to the beach, in the shape of a circle with a perimeter of 500m. It is conceived like an urban square in the water. The interior is an integrated space softly partitioned where is possible a continue flow, linking each part of the three levels building. To reach the spaces it’s possible to follow two different flows, one public and one only for attendants, which never cross each other. Interconnection, friction and security are the main goals of program’s organization. On the roof deck take place all sort of activities, open to public and scientist’s personal interpretations, able to modify an undetermined landscape.  There is a clear division into public and private spaces, which meet each other only in the inner aquatic courtyard. The aquatic courtyard generated is seen like a hybrid habitat between surrounding wild nature and domesticated water’s flows. It reproduces a quiet and repaired landscape where is possible to observe or interact with marine’s ecosystem. It is a scenery created by the building according to the sea.  It is a really democratic space totally undivided, but totally shared between users, scientists and visitors. In this space the water’s level is under control so that every type of flows and exchanges are possible. The arch cut in the elevation allows the tsunami’s pressure find its way avoiding the overload of the side hit by the wave."