Meno di 31

MAP auditorium

Architecture & Fotomuzeum

Museum of Ethnography

400sqm library

Children's pavilion

All eyes on Ås

at OMA

2 entities, 2 landscapes

The wood in the middle

A scale to the sky

Living the fence

Aquatic courtyard

Rome, search for habitat

Urban yurts

Rome & housing demand

S. Francesco belvedere

Potato.radish.salad.mustard.onion

Menabò

previous/ next
400sqm library (Briosco, Italy)

April 2014
International Competition “Nuova biblioteca comunale”

client: Briosco Municipality
program: Library

GFA: 400m2

budget: 850,000euro

http://afasiaarchzine.com

http://www.beta-architecture.com

< > next project

In the context of Capriano, a town of 2,500 inhabitants located 3km from Briosco, the project of a new library should act as a building able of stimulating leisure activities and a dialogue with the community, becoming a strong centrality, a space that people can enjoy. Lot of activities take place in the site nowadays (children's playground, events or outdoor parties) and it is therefore extremely important to integrate the new building with the outdoor areas so that they can communicate architecturally and programmatically to stimulate the site with different modalities. The library is arranged as a place where people can move freely in search of new insights and ideas, either indoor, through the two levels of the building, or outdoor in the terraces and plazas. The building is designed as a terrace overlooking the park. The entrance is at the ground level (+305 m a.s.l.). People can go down in a second level (+301.7 m) or can access the paved terrace or the green one(at +309.2m and +310.1m). An external staircase splits the mainly horizontal lines dictated by the volume, connecting the two levels of the landscape. The slopes of the park are exceeded by a path, a continuous belt that surrounds the building and creates a dialogue between the new volume of the Library with the various outdoor spaces, each one with a different function.

The library designed for the City of Briosco is a bipartite building where the ground floor is intended for reading and studying, while the basement hosts the children's room and the media room that can accommodate events or exhibitions or work as small civic hall. Different spaces and activities are a journey towards knowledge.