Meno di 31

MAP auditorium

Architecture & Fotomuzeum

Museum of Ethnography

400sqm library

Children's pavilion

All eyes on Ås

at OMA

2 entities, 2 landscapes

The wood in the middle

A scale to the sky

Living the fence

Aquatic courtyard

Rome, search for habitat

Urban yurts

Rome & housing demand

S. Francesco belvedere

Potato.radish.salad.mustard.onion

Menabò

previous/ next
All eyes on Ås (Ås, Norway)

December ‘13
International Competition “Europan 12 Norway”

*honourable mention
client: Europan12
program: housing, student housing, museum, F&B, retail
www.europan.no

< > next project
"JURY ASSESSMENT - With reference to the “Quadrivio degli Angeli” in the classic city plan of Ferrara – an intensified  cross section with four strong characters of urban distinction and complementary programming,  aims to generate and structure future urbanization of ÅS. The grid strategy operates in two scales – on the Europan site itself and extended along two axes running North-South and East-West. Along the residential urban axis parallel to the train tracks, a physical and programmatic densification of the existing urban fabric is proposed. The axis connecting the Centre and University is strengthened with a band of offices, hotels, conference, university facilities and an innovation centre. The project argues that the vitality of student life in Ås operates on a local community level while the University itself belongs to a world scale of research and business.  Combining these potentials the site is proposed as a SHOWCASE of Ås to the outside world,  “intensifying locally – expanding world wide”. The Local Food Research and Innovation Hub – promoting Art, Trade, University and Community, bear the promise of a vibrant place where commuters and tourists, students and locals meet. The jury supports the strategic vision and commends the diagrammatic precision of the proposal. We find the site well suited for such a programmatic hub in Ås, addressing program, structure and strategy for public space with one clear gesture. It is considered a sustainable quality that the project takes a position of adaptive reuse and incorporates all the existing buildings on site, with the potential of responding well to needs of the different property owners. The grid allows for an easy phasing which would make the plan robust and flexible. The jury feels that the project could have benefited from a similar flexibility allowing a higher density on the site itself – especially for the student housing area and the northern part of the site. Despite its Nolli plan potentials, the 4 public spaces remains a bit schematic and underdeveloped as a sequence of believable urban experiences with the high ambitions for activities the text suggests. However, we see that these are elements that could be part of a further development of an otherwise strategically strong and beautiful scheme."